top of page

Het verhaal van Buisman

Al ruim 150 jaar denken wij in oplossingen. Op 9 augustus 1867 begon Herman Buisman daarmee.
Op die dag brandde hij zijn eerste ‘koffijstroop’. Zoon Roelof perfectioneerde het recept: Buisman Aroma was geboren en het lepeltje Buisman bij de koffie werd een begrip. 
 
Dit is ons verhaal.

Koffieschaarste
Eind negentiende eeuw was koffie schaars. Napoleon had het Europese continent verboden handel met Engeland te drijven. Koloniale producten die Engeland exporteerde werden daardoor duurder. Koffie dus ook. Mensen zochten hun toevlucht in een goedkope vervanger: cichorei. 

Een begrip

Omdat cichorei wat bitter smaakte, zochten koffiebranders ondertussen naar een smaakvolle vervanger. Het branden van suiker (‘koffijstroop’) bleek dé oplossing. Ook Herman Buisman maakte koffijstroop. 


Zijn zoon Roelof perfectioneerde het recept. Hij experimenteerde eindeloos met ingrediënten in een tot laboratorium omgebouwd tuinhuisje. Na ontelbare proeven slaagde hij erin een gebrande suiker te maken van ongekend zuivere kwaliteit die bovendien oplosbaar was in water. Zijn ‘Buisman Gebrande Suiker’ werd een succes… en Buisman werd een begrip.

Trouw aan Zwartsluis

Door het succes van de Gebrande Suiker van Roelof Buisman werd de kleine fabriek aan de westzijde van Zwartsluis al snel te klein. In 1913 nam Buisman daarom een nieuwe fabriek in gebruik. Negen jaar later verdubbelde deze in oppervlakte en in 1940 werd de fabriek zelfs verdrievoudigd. Toen Buisman halverwege de jaren ‘90 opnieuw met ruimtegebrek kampte, werd een geheel nieuwe fabriek gebouwd, wederom in Zwartsluis.

Kroon op het werk

In 1915 was Italië het eerste land waarnaar Buisman exporteerde. Duitsland, België en Luxemburg volgden spoedig daarna. Ook in landen als de Verenigde Staten, Australië, Canada, Suriname en Zuid-Afrika sloeg Buisman goed aan. 

 

In 1951 verleende Hare Majesteit Koningin Juliana ons het predicaat ‘Koninklijke’.

Een kroon op tachtig jaar hard werken.

Het lepeltje

In 2019 hebben we afscheid genomen van het beroemde Classic Aroma lepeltje. Het is duurzamer om een lepeltje uit je eigen keukenla te gebruiken. Maar ook zonder het lepeltje staat Buisman nog steeds voor rijke smaken. 

Altijd in ontwikkeling

Tegenwoordig kennen we Buisman Gebrande Suiker als Buisman Aroma. Het recept is nog steeds gebaseerd op het originele recept van Roelof Buisman. De kwaliteit van koffie is inmiddels uitstekend, toch kunnen veel mensen de volle koffiesmaak van Buisman Aroma niet missen. Buisman Aroma is dan ook nog steeds een succes, maar dat is geen reden om stil te zitten. 

 

Inmiddels heeft Buisman een breed assortiment oploskoffie en chocoladedranken geïntroduceerd, met de rijke smaak die je van Buisman gewend bent. 

 

We blijven onze smaken ontwikkelen en brengen geregeld nieuwe varianten op de markt. 

Onze verschillende oplossingen zijn verkrijgbaar bij jouw favoriete supermarkt, zowel in zelfdoseerverpakking als in portieverpakking.

 

Buisman, altijd de oplossing.

Het ontstaan
Uitbreiding
bottom of page